Kursus: Dyrk Byhaven

Skal din familie dyrke have sammen og ugentligt dyrke en fælles familieaktivitet med rammer, hvor der er plads til alle og fordybelse midt i en travl hverdag? Formålet med kurset Dyrk Byhaven i Byhaven på EnergiCenter Voldparken er at få jord under neglene og skabe gode og jordnære oplevelser for familier i fællesskab med andre familier. Derudover er det indsigt i og endnu mere viden om jord til bord, naturen og klimaets kredsløb, årets gang i haven samt livskompetencerne ved at dyrke og tilberede råvarer.

Kort sagt: Det nære forløb med dejlig mad til din familie over fællesskaber i dit lokale område til klimaudfordringer.

Vi stiller et stort højbed på 4 meter til rådighed for hver familie. Lejen for en hel sæson er 700 kr. pr. familie, og vi sørger for alt det udstyr I skal bruge til at kunne høste en masse lækre råvarer. Medbring kun praktisk tøj, som er afstemt efter vejret.

Kurset Dyrk Byhaven løber over 13 kursusgange hver torsdag kl. 16.30 til 18.00. De præcise start- og slutdatoer bliver meldt ud, når vi kender myndighedernes regler i forbindelse med Covid19. Indtil da, kan du skrive dig op (gratis!), ved at følge nedenstående link:

Opskrivning til kursus: Dyrk Byhaven

Kursets indhold
Formen er sådan, at vi hver gang starter med 20 minutters oplæg om dagens emne og derefter bliver praktiske i haven. Oplæggene er teoretiske og afstemte, så børn og voksne i alle aldre og niveau af haveerfaring kan være med. Du bestemmer selv, hvem din familie består af, men vi anbefaler, at du ikke er alene om et højbed. Du får selv alle de grøntsager, som dit bed producerer, og vi deler overskuddet fra drivhuset og resten af haven. Du og din familie får masser af konkret og både teoretisk og praktisk erfaring med at dyrke grøntsager, samt tips til hvordan de tilberedes så alle spiser med. Vi afslutter hver gang med at spise i folkekøkkenet, indtil vi kan tilberede vores egen høst fra Byhaven.

Højbedene
Et bed er 1×4 meter, og har en højde på 50 cm. Jorden i bedende er økologisk drevet, og der er indbygget vandingssystem. Bedende er bygget af Bioark, hvorfra undervisere på kurset også kommer fra. Bedende skal også passes i skolernes sommerferie, og vi laver en vagtplan i fællesskab.

Indhold i Kurset Dyrk Byhaven
Hver torsdag mødes vi og samles om 20 minutters oplæg som på bedste pædagogiske vis differentieres mellem børn, nybegyndere og øvede i haven. Der er plads til alle i Byhaven.

1 gang: Vi laver den første plan over haven. Tegner vores bede og ser på hvilke frø, vi hver især ønsker os. Vi finder ud af hvad hver familie vil dyrke, og vi går på havevandring for at blive introduceret til hele haven.

2 gang: Vi vasker drivhuset rent og taler om svampeangreb og skadedyr i haven. Vi lærer om kapillærkasser til tomater og agurker og vi ordner snoreophænget. Husk regntøj til de mindste mennesker.

3 gang: Vi forbereder dyrkningsjorden, og undersøger hvordan god jord føles og dufter.

4 gang: Forspiring skal der til, når sommersæsonen er kort. Vi lærer alt om de små planter og metoder til at give vores planter det bedste forspring. Vi skal også så i højbedende.

5 gang: Vi sætter vores forspirede drivshusplanter ud på friland, og lærer hovedpointerne bag udplantning: dybde, fugtighed og opbinding.

6 gang: Vi lærer hvordan man bygger et bønneespalier, og udnytter pladsen i højden. Det bliver et vildt og sjovt junglebed.

7 gang: Vi skal tilføre næring til højbedende løbende, og vi lærer hvornår man bruger kompost, og hvordan man laver den bedste. (del 1)

Sommerferiepause hvor vi hjælper hinanden med at passe bedende  (27/6- 2/8)

8 gang: Vi høster i drivhuset og lærer, hvornår vores grøntsager er perfekt modnede.

9 gang: Vi høster på friland, og lærer om plukke- og beskæringsdiagrammet. Fremover kan vi høste og beskære på samme tid.

10 gang: Vi høster de sent modne råvarer og sår efterafgrøder, inden vi holder den store høstfest.

11 gang: Vi skal igen arbejde med kompost, fordi en god jord betyder alt for vores råvarer. Vi vender komposten, gøder vores højbede og genanvender næringen i resterne fra afgrøderne.

12 gang: Vi plukker de sidste bær og æbler. Vi beskærer planterne og vi dykker ned i årets cyklus i haven.

13 gang: Vi gør komposten og ormene klar til at kunne holde varmen hen over vinteren. Vi finder også ud af hvilke haveaktiviteter, som kan fortsætte vinteren over.