apr 16

Kursus: Dyrk Byhaven

Kursus: Dyrk Byhaven

Skal din familie dyrke have sammen og ugentligt dyrke en fælles familieaktivitet med rammer, hvor der er plads til alle og fordybelse midt i en travl hverdag? Formålet med kurset Dyrk Byhaven i Byhaven på EnergiCenter Voldparken, er at få jord under neglene og skabe gode og jordnære oplevelser for familier i fællesskab med andre familier. Derudover er det indsigt i og endnu mere viden om jord til bord, naturen og klimaets kredsløb, årets gang i haven,  samt livskompetencerne ved at dyrke og tilberede råvarer.
Kort sagt: Det nære forløb med dejlig mad til din familie, over fællesskaber i dit lokale område til klimaudfordringer.

Betaling til kursus: Dyrk Byhaven

Kurset Dyrk Byhaven løber over 14 kursusgange hver torsdag kl 16.30 til 18.00 fra maj til og med september med sommerpause i skolernes sommerferie. Vi stiller et stort højbed på 4 meter til rådighed for hver familie. Lejen for en hel sæson er 700kr. pr. familie og vi sørger for alt det udstyr i skal bruge til at kunne høste en masse lækre råvarer. Medbring kun praktisk tøj, som er afstemt efter vejret.

Kursets indhold
Formen er sådan, at vi hver gang starter med 20 minutters oplæg om dagens emne og derefter bliver praktiske i haven. Oplæggene er teoretiske og afstemte, så børn og voksne i alle aldre og niveau af haveerfaring kan være med. Du bestemmer selv, hvem din familie består af, men vi anbefaler, at du ikke er alene om et højbed. Du får selv alle de grøntsager, som dit bed producerer og vi deler overskuddet fra drivhuset og resten af haven. Du og din familie får masser af konkret og både teoretisk og praktisk erfaring med at dyrke grøntsager, samt tips til hvordan de tilberedes så alle spiser med. Vi afslutter hver gang med at spise i folkekøkkenet indtil vi kan tilberede vores egen høst fra Byhaven.

Højbedene
Et bed er 1 x 4 meter og har en højde på 50 cm. Jorden i bedende er økologisk drevet og der er indbygget vandingssystem. Bedende er bygget af Bioark, som også vil være til stedet som undervisere på kurset. Bedende skal også passes i skolernes sommerferie og vi laver en vagtplan i fællesskab.

Indhold i Kurset Dyrk Byhaven
Hver torsdag mødes vi og samles om 20 minutters oplæg, som på bedste pædagogiske vis differentierer mellem børn, nybegyndere og øvede i haven. Der er plads til alle i Byhaven.

2.Maj: Vi laver den første plan over haven. Tegner vores bede og ser på hvilke frø, vi hver især ønsker os. Vi finder ud af hvad hver familie vil dyrke og vi går på havevandring og bliver introduceret til hele haven.

9. Maj: Vi vasker drivhuset rent og taler om svampeangreb og skadedyr i. Vi lærer om kapillærkasse til tomater og agurker og ordner snoreophænget. Husk regntøj til de mindste mennesker.

16. Maj: Vi forbereder dyrkningsjorden og undersøger hvordan god jord føles og dufter.

23. Maj: Forspiring skal der til, når sommersæsonen er kort. Vi lærer alt om de små planter og metoder til at give vores planter det det bedste forspring. Vi skal også så i højbedende.

6. Juni: Vi sætter vores forspirede drivshusplanter ud på friland og lærer hovedpointerne bag udplantning: dybde, fugtighed og opbinding.

13. Juni: Vi lærer hvordan man bygger et bønneespalier og udnytter pladsen i højden. Det bliver et vildt og sjovt junglebed.

20. Juni: Vi skal tilføre næring til højbedende løbende og vi lærer hvornår man bruger kompost og hvordan man laver sådan en. (del 1)

Sommerferiepause hvor vi hjælpe hinanden med at passe bedende

15. August: Vi skal høste i drivhuset og lære, hvornår vores grøntsager er perfekt modnede.

22. August: Vi høster på friland og lærer om plukke- og beskæringsdiagrammet. Fremover kan vi høste og beskære på samme tid.

29. August: Vi høster de sent modne råvarer og sår efterafgrøder , inden vi holder den store høstfest.

5. September: Vi skal igen arbejde med kompost fordi en god jord, betyder alt for vores råvarer. Vi vender komposten, gøder vores højbede, og genanvender næringen i resterne fra afgrøderne.

12. September: Vi plukker de sidste bær og æbler. Vi beskærer planterne og vi dykker ned i årets cyklus i haven.

19. September: Vi gør komposten og ormene klar til at kunne holde varmen hen over vinteren. Vi finder også ud af, hvilke haveaktiviteter, som kan fortsætte vinteren over.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *